Jak wybrać wyposażenie chłodnicze sklepu?

Jak wybrać wyposażenie chłodnicze sklepu?

regały chłodnicze

Atrakcyjne wyeksponowanie towaru w przestrzeni sklepowej to klucz do zdobywania większej ilości klientów. W tradycyjnych marketach doskonale sprawdzą się regały chłodnicze, które pozwalają na odpowiednie ułożenie artykułów mięsnych i nabiału. Na eksploatację tego typu wyposażenia wpływa przede wszystkim konstrukcja oraz umiejscowienie agregatu. W zależności od możliwości przestrzennych może on być zewnętrzny lub wewnętrzny.

Podział regałów chłodniczych

Najprostszym podziałem na rodzaje wyposażenia chłodniczego jest rozdzielenie regałów chłodniczych na statyczne (grawitacyjne) oraz dynamiczne (wentylowane). W pierwszym z nich można przechowywać produkty mniej wrażliwe na wahania temperatury oraz słabiej się sprzedające. Drugi rodzaj cechuje się utrzymywaniem lżejszej temperatury, dzięki czemu mogą przebywać tam produkty o częstszej rotacji, a także takie, które skutecznie ochrania się przed nadmiernym wysychaniem. Odpowiednie regały chłodnicze do wędlin lub serów mają znaczenie ze względu na typ produktów. Niektóre z nich wymagają przechowywania w innych temperaturach, warto więc zaplanować stoisko tak, aby można było dowolnie operować jej wysokością.

Jak wybrać dobrą ladę chłodniczą?

Wybierając odpowiedni regał chłodniczy warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Najczęściej zalicza się do nich:

  • wygodę użytkowania – im mniej lada wymaga obsługi, tym lepiej; zaleca się urządzenia z automatycznym odparowaniem skroplin, dzięki czemu nie ma konieczności regularnego opróżniania pojemnika ze skroplinami,
  • nadmuch – optymalnych nadmuch ma duże znacznie ze względu na gwarancję stałej i odpowiedniej temperatury przechowywania; zbyt słaby generuje straty związane z koniecznością wyrzucania zepsutych produktów,
  • szyby – powinny być funkcjonalnie podnoszone góry; wpływa to na jakość ekspozycji, a także ułatwia czyszczenie wyposażenia,
  • wygląd – przestronny przechowalnik bez zbędnych zakamarków i ostrych krawędzi pozwala na bezpieczne sięganie po towar oraz ułatwia załadunek; ważne, aby urządzenie posiadało wykończenie ze stali nierdzewnej,
  • oświetlenie – świetlówki powinny mieć odpowiednią barwę przeznaczoną do ekspozycji mięsa i wędlin, dlatego zaleca się zastosowanie ciepłego, żółtego światła.

Podsumowanie

Pamiętajmy, że regał chłodniczy nie służy do magazynowania produktów. Dlatego też zabrania się chowania do niego towaru na noc. Regał służy do ekspozycji, czyli do krótkotrwałego przechowywania produktów w warunkach chłodniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.